
جراحی ستون فقرات با لیزر نوعی جراحی کمتهاجمی بستهی کمر است که شکافهای آن کوچکتر از جراحی باز کمر است. جراحی لیزری ستون فقرات بر تبخیر دقیق بافتهای ناخواستهای مانند فتق دیسک مبتنی است. جراحی لیزری کمتهاجمی دیسک کمر در مقایسه با جراحیهای قدیمی باز، نتایج سریعتر و ایمنتری را به دست میدهد و دوران بهبود آن کوتاهتر است. بیماران همان روز مرخص میشوند و زخمهای کوچک عمل با چسب زخم یا پانسمان کوچک بسته میشود.
مزایای جراحی ستون فقرات با لیزر
- کوچک بودن جای زخم
- نتایج عمل لیزری به دلیل کوچکتر بودن برشهای جراحی زیباتر از عمل جراحی باز است.
- خونریزی کمتر
- کاهش درد و خطر عفونت بعد از عمل
- چون نیازی به برش دادن عضلات نیست یا برشها کوچکتر است، احتمال آسیب دیدن عضلات و بافتها کمتر است.
- دوران بهبود جراحی بسته دیسک کمر کوتاهتر است و بیماران بعد از عمل لیزری به توانبخشی کمتری نیاز دارند.
- بیماران بعد از جراحی لیزری کمتر به داروهای مسکن نیاز پیدا میکنند.
- دوران بستری عمل لیزری دیسک کوتاهتر است.
- عمل لیزری را میتوان به روش سرپایی انجام داد، یعنی این که بیماران چند ساعت بعد از انجام عمل مرخص میشوند.
کاربردهای جراحی لیزری ستون فقرات
اکثر بیمارانی که از کمر درد رنج میبرند، نیازی به جراحی ندارند. زمانی پزشک جراحی ستون فقرات را توصیه میکند که کمر درد علیرغم بهرهگیری از درمانهای غیرجراحی، مانند طب فیزیکی یا درمان دارویی بهبود نیافته باشد. متخصصین جراحی لیزری دیسک کمر را صرفاً در صورتی پیشنهاد میدهند که مشکل موجود به روش جراحی قابل درمان باشد. در این بخش کاربردهای مختلف جراحی لیزری ستون فقرات را بررسی میکنیم.
فتق دیسک
فتق دیسک عارضهی شایعی است که احتمال بروز آن در هر نقطهای از ستون فقرات وجود دارد، هرچند فتق یا برجستگی دیسک عموماً در ناحیهی پایین کمر یا گردن مشاهده میشود. فتق دیسک که با اصطلاحات سرخوردگی، پارگی یا برجستگی دیسک نیز از آن یاد میشود، زمانی رخ میدهد که یکی از پدهای محافظ ضربهگیر مانند بین مهرهها از جای خود خارج شود و به عصبهای مجاور فشار بیاورد. فتق دیسک معمولاً پیآمد صدمه دیدن یا آسیبدیدگی ناشی از استفادهی شدید و نامناسب از ستون فقرات است، البته ناراحتیهای دیسک میتواند نتیجهی فرایند طبیعی بالا رفتن سن نیز باشد. به علاوه به نظر میرسد که ژنتیک نیز در ابتلا به فتق دیسک و بیماریهای فرسایشی یا دژنراتیو دیسک موثر باشد.
تنگی کانال نخاعی
چنانچه کانال نخاعی تنگ شود، به صورتی که نخاع و ریشههای عصب فضای لازم را در اختیار نداشته باشند و تحت فشار قرار بگیرند، با مشکل تنگی کانال نخاعی مواجه میشویم. آرتروز ستون فقرات غالباً علت اصلی تنگی کانال نخاعی است. از علائم شایع این عارضه میتوان به درد پا یا پایین کمر در زمان ایستادن یا راه رفتن اشاره کرد. تنگی کانال نخاعی غالباً در پایین کمر (مهرههای کمری) و گردن (مهرههای گردنی) یا در موارد نادر ناحیهی صدری (بالای کمر) بروز مییابد. علائم درد، ضعف یا بیحسی بسته به ناحیهای که نخاع تحت فشار قرار گرفته است، در چند نقطه حس میشود.
بدشکلیهای ستون فقرات
بدشکلی ستون فقرات به عدم همترازی یا انحناء غیرعادی مهرهها گفته میشود. علت قوز (کیفوز) و اسکولیوز بزرگسالان، ساییدگی ناشی از بالا رفتن سن یا عوارض جراحیهای قبلی است. بدشکلی متوسط زمانی بروز مییابد که مفصلهای فاست و دیسکها به مرور زمان تحلیل برود و ساییده شود و دیگر نتواند حالت عادی ستون فقرات را حفظ کند. این انحناء غیرعادی باعث میشود که عصبها و مفصلها تحت فشار قرار بگیرد و درد شروع شود.
ناپایداری ستون فقرات
ناپایداری ستون فقرات یا ناپایداری کمر پیآمد تحلیل رفتن و سائیدگی دیسکهای بین مهرهای است. ارتفاع و برجستگی دیسک به مرور زمان کمتر میشود، در نتیجه مهرهها از وضعیت اصلی خود خارج میشوند و فشار بیشتری به دیسک وارد میکنند. در چنین حالتی سایش بین مهرهها بیشتر میشود و درد و علائم دیگر شروع میشود. حرکتهای جزئی ستون فقرات عصبهای خروجی از فضاهای مفصلی را تحریک میکند. این عارضه خطر ابتلا به آرتریت ستون فقرات و تشکیل خارها یا زائدههای استخوانی را افزایش میدهد. همچنین ناپایداری ستون فقرات بر توانایی آن بر حفظ حرکت و ساختار بدن اثر میگذارد.
سیاتیک
عصب سیاتیک عصب بلندی است که از پایین کمر تا پایین پاها کشیده شده است و درد آن یکی از شایعترین دردها به شمار میآید. بیماران دچار ناراحتی سیاتیک با علائمی مانند درد، ضعف، بیحسی یا گزگز مواجه میشوند. درد از پایین کمر شروع میشود و رو به پایین تا ساق پا، کف پا یا حتی انگشتان منتشر میشود. درد سیاتیک معمولاً فقط در یک سمت بدن حس میشود.