
پوکی استخوان چیست؟ در بیماری پوکی استخوان، استحکام استخوان کم شده و در نتیجه خطر شکستگی استخوان افزایش می یابد. به پوکی استخوان بیماری خاموش نیز اطلاق می شود. زیرا معمولا بدون علامت به پیشرفت خود ادامه می دهد، تا موقعی که یک استخوان دراز، مثل استخوان ران بشکند.
یا اینکه یک یا چند مهره ستون فقرات، بر اثر شکستگی دچار فشردگی شوند. بر اثر پوکی استخوان، استخوان ها چنان شکننده می شوند که به طور خود به خود و یا با یک ضربه مختصر، مثل افتادن به زمین و یا حرکات معمولی نظیر خم شدن و بلند کردن اشیا و یا حتی سرفه کردن می شکنند.
علت پوکی استخوان چیست؟
یکی از عوامل مهم ایجاد پوکی استخوان، ناکافی بودن ساخته شدن استخوان در دوران کودکی و نوجوانی است. این مسئله باعث می شود که مقدار حداکثر توده استخوانی به کمتر از مقدار مورد نیاز آن فرد برسد. کمبود این مقدار (حداکثر توده استخوانی)، مهم ترین عامل برای افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان در سنین بالاتر می باشد.
اگر این مقدار به اندازه کافی باشد، حتی با از دست رفتن استخوان در سنین بالاتر ( در اثر پیری، یائسگی و سایر عوامل )، مقدار استخوان باقی مانده به اندازه کافی خواهد بود و احتمال دچار شدن به پوکی استخوان کم می باشد. علل دیگر ایجاد پوکی استخوان، شامل مواردی است که در آن تخریب استخوان بیشتر از حد طبیعی است. یا اینکه مقدار ساخته شدن استخوان کافی نیست و یا هردو عامل فوق وجود دارد. کیفیت نامناسب استخوان که خود در نتیجه نوع ساختمان استخوان، و سایر عوامل و ارتباط انها با پوکی استخوان در جریان می باشد.
عوامل خطر شکستگی استخوان چست؟
- سن بالاتر از 65 سال
- سابقه شکستگی استخوان بعد از 45 سالگی
- استعمال دخانیات
- قطع قاعدگی
- عدم انجام ورزش های تحمل کننده وزن بدن (مثل راه رفتن)
- پرکاری تیروئید
- کمبود ویتامین د
و…